Kom godt igang med speed kitesurfing

Skrevet af Ole Kjær

Kitesurfing er pt. verdens hurtigeste vind drevende fartøj på vandet over 500 m. Den nuværende verdens rekord er opnået af amrikaneren Rob Douglas i 2010 i Luderitz, Namibia og er på 55,65 knob (103 km/t.).

I Danmark er den højest målte hastighed lige over 100 km/t, og blev opnået af Ole Kjær den 27/11 2011, med en 9 m2 kite i 18 m/s til 22 m/s vind.

 

Board og Kite:
Du kan fint starte med en almindelig TT og den eller de kites du har.

Trapez:
Som udgangs punkt kan du bruge hvad du har. Hvis du har valg muligheden så er en sidde trapez at anbefale så trækket kommer ned i benene, og du kan holde mere power (større kite).

Sikkerheds udstyr:
Det er at anbefalet at du har beskyttelses udstyr på når du for alvor kaster dig ud i Speed kitesurfing. Jeg bruger hjelm, nakke beskytter og et rygskjold. Grunden til alt dette beskyttelses udstyr er at hastighederne er så høje og at du har de optimale forhold på meget lavt vand.

GPS:
Det kræver bare en GPS at måle hastigheden med. Uanset hvilken GPS du bruger bør den puttes i en vandtæt pose, f.eks. en Aquapac pose. Grunden er at selv en vandtæt GPS ikke altid kan tåle et styrt hvor den kan rammer vandet hårdt.

Hvis du vil kunne deltage i den danske speed konkurrence eller kunne lægge dine hastigheder op på GPS kitesurfing siden så kræver det en ”godkendt GPS”. Her kan du se de godkendte GPS´er

Skal du ud at købe en GPS vil jeg anbefale Amarylio GT-31 da det er den mest præcise og den har nogle gode funktioner netop til speed. Her er der vejledning til at indstille den – Klik her. Vil du se din hastigheder fra GT-31 på pc’en er du nød til at købe et program.

Forhold:
Så er det lige at finde et godt spot med helt fladt vand (ingen chop eller bølger). Man kan vel sige der er 2 måder at få vand uden for meget chop,

  • Sejle langs en kant fx dæmning ,mole eller i fralands vind (tænk på konsekvenserne ved fralandsvind og noget går galt)
  • Sejle i meget lavt vand så chop ikke kan dannes

Vinkel til vinde
Du kan opnå de højste hastigheder ved at sejle med vinden, dvs. en vinkel mellem 110 og 140 grader til vinden. Hvis din kite er rigtig meget poweret op, så falder af til ca. 140 grader af for vinden, for at få minimum modstand i brættet, og hold kiten lavt (ca. kl. 2 eller 10).


 

Nyttige speed kitesurfing links.

Seneste nyheder

Kommende events