Køb af brugt udstyr – privat handel
Hvis du handler med en anden privat, så vær da opmærksom på at sælger også er en privatperson, og at du ikke som ved handel med en erhvervsdrivende, kan forvente beskyttelse af købeloven, selvom mange af principperne gælder hvis intet andet er aftalt. Det er derfor op til dig at aftale med sælgeren, hvilke rettigheder du har, hvis varen pludselig går i stykker - eller du fortryder dit køb.
Nogle gange kan en handel ende med at man som køber fortryder. Enten fordi varen ikke svarer til det lovede, eller måske opstår der efterfølgende en fejl, som man kan risikere selv at skulle betale for at få lavet. Ved en uoverensstemmelse i en privat handel kan du ikke få behandlet en klagesag i Forbrugerklagenævnet, men må selv søge rådgivning ved en advokat, og måske endda være nødt til at få en tvist afgjort ved domstolene. Ved en eventuel retssag hvor det ikke har været muligt at indgå et forlig, vil en dommer sandsynligvis skele til købeloven ved afgørelse af sagen. Det er så en fordel at have afklaret forskellige spørgsmål vedr. selve handlen inden den er foretaget. Det er også vigtigt at aftalen er skriftlig hvis du senere har brug for, at kunne bevise noget i en eventuel tvist.
Forbrugerrådet har opstillet nogle gode råd du kan bruge, hvis du vil handle hos en anden privat:
- Sammenlign varens pris med andre brugte varer, magen til og i alder og stand
- Aftal på forhånd med sælger hvilke rettigheder du har, hvis noget går galt senere
- Brug lidt tid på at få skrevet aftalen ned, tilføj gerne dato for handlen og lad sælger kvittere
- Hvis varen er af nyere dato, så spørg om der findes en bon/kvittering eller endda et garantibevis som du kan få. Så kan du om nødvendigt klage til butikken over mulige fejl og mangler.
Klik her for at komme til Forbrugerrådet