Klubmiljøet rører på sig på Farø

Fra starten har Kitesporten altid været en individualistisk nomadesport. Men små klubmiljøer spirer rundt i Danmark. Hos Kiteclub Farø arbejder engagerede surfere for at opbygge gode forhold omkring det populære spot.

På Farø er kitesurfere i gang med at realisere ambitioner, som skal gøre kitesurfing meget bedre for lokale og besøgende på spottet, der er en klassiker på Kitetouren.

Et mobilt klubhus, hvor man kan få varmen med en kop kaffe, et bad eller en tur i den mobile sauna. Opbevaringscontainer, så man kan have grej liggende på spottet til surf og events. Kiteserier så man kan teste grej. Instruktører der kan undervise nye kitesurfere. Rails i vandet, så der kan fyres svedige tricks. En rescue-jetski til dage med fralandsvind og mange besøgende. Og så gerne et flag, så man også kan se, hvem der står bag det hele.

Meningen med de mange tiltag er, at Kitespot Farø skal blive et endnu mere attraktivt kitespot. Både for lokale og for de mange besøgende fra resten af Danmark og udlandet, der kommer forbi hvert år og udnytter de gunstige vindforhold.

Kiteclub Farø på flaget

Bag ambitionerne står Kiteclub Farø og formand Morten Bech. Indtil videre består klubben af 25 betalende medlemmer, men visionen er at vokse til 50 betalende og 500 følgere på Facebook.

”Kitesurfere er per definition temmelig asociale. I starten mente jeg, at 50 medlemmer var meget ambitiøst. Her et år inde er vi så 25 medlemmer. Så de 50 er absolut indenfor rækkevidde”, lyder det fra Morten Bech over telefonen.

Foreningen blev stiftet sidste år, og formanden betegner det som en virtuel forening, som har medlemmer både fra Farø-egnen, København, Tyskland og Sverige. Bestyrelsesmøder foregår over Skype, og ligesom for resten af surfmiljøet i Danmark foregår diskussioner og planlægning mest på Facebook.

Men kommer man på spottet, hilser medlemmerne på hinanden. For det er obligatorisk at sende et billede, når man melder sig ind. Så ved alle, hvem der er med i klubben, når man møder hinanden ved vandet.

Vandkantskommune i kulissen

Afgørende for at få sat gang i arbejdet med at realisere de gode forhold for kitesurferne på Farø, har været samarbejdet med Vordingborg Kommune. Kommunen havde allerede inden dialogen med surferne begyndte afsat i omegnen af 200.000kr til at gøre Farø til et attraktivt kitespot for surfere fra nær og fjern.

”Gennem længere tid havde flere og flere udtrykt ønsker om ting som toiletter, et par bænke og et sted at spise frokost. Jeg samlede så de ønsker på en liste”, fortæller Morten Bech.

”Til Kitetour 2016 var chefen for Kultur og Fritid nede og se på, og jeg mødtes med ham. Jeg fortalte ham, at jeg havde alle de her ting på en liste, og han sagde: Fedt, for jeg har 200.000kr til kitesurfing.”

Kort tid efter i oktober mødtes de hos kommunen, der havde allieret sig med rådgivere fra Cold Hawaii. Morten og en lokal fotograf havde et forslagsark med, hvad pengene kunne kanaliseres til, og de blev opfordret til at stifte en forening, så arbejdet kunne gøres lettere.

Med til historien hører også, at Vordingborg Kommune slår sig på status som vandkantskommune. Med Danmarks længste kyststrækning investerer man i forhold til kajakroere, windsurfere, havsvømmere og nu også kitesurfere.

Langtrukket sagsbehandling

Men selvom kitesurferne ifølge Morten Bech er blevet taget rigtigt godt imod og har et godt samarbejde med kommunen, er eksekveringshastighed i kommunen også en af udfordringerne ved projektet. Hvilket også er en af grundene til, at der ikke er sat noget konkret op endnu.

Læg dertil en kompliceret procedure for at etablere en forenings-bankkonto på 5 måneder i banken og venten på godkendelser fra Kystdirektoratet, før en vejrstation kan sættes op.

”Det tager den tid det tager. Man skal ikke miste modet. Et godt råd er at hvis man kan give kommunen en struktur, tilbud og lave budgetter for dem, er man kommet rigtigt langt. Jo mere færdigt man kan servere for dem, jo lettere,” siger Morten Bech.

Vi ser vi frem til at høre mere, efterhånden som projektet skrider fremad. Det er fantastisk med ildsjæle, der forbedrer forholdene for kitesurferne rundt omkring i Danmark.

Seneste nyheder

Kommende events